Wednesday 21 May 2014

#BringThemBack: Όπως #Ναχαμεναλέγαμε..




Πριν από ένα μήνα η απαγωγή 300 κοριτσιών στην Νιγηρία από την στρατιωτική οργάνωση προκάλεσε παγκόσμια οργή. Το #BringThemBack εμφανίστηκε στο Twitter και εξελίχθηκε σε μια «απαίτηση» όλου του Δυτικού κόσμου για ανάληψη δράσης. Στην συνέχεια, ο δυτικός κόσμος πέρασε σε πιο λιγότερο "δύσκολα" θέματα όπως η νίκη της Κοντσίτα στην Eurovision και οι Ευρωεκλογές. Γιατί εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα το #BringThemBack;

Γιατί είναι υπερβολικά περίπλοκο.  Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευτηκε εδώ, μια social media εκστρατεία αποκτά μαζική απήχηση όταν το μήνυμα της είναι αρκετά απλό, (μια ενσάρκωση του Κακού, που απειλεί την ανθρωπότητα). Όταν η συνέχεια μοιάζει αρκετά περίπλοκη και ο κόσμος γύρω μας όχι αγγελικά πλασμένος, το κοινό, μαζί με τα media, επιλέγουν την αποστασιοποίηση από το θέμα. Ο κόσμος θα γυρίζει στωικά, ακόμα και χωρίς τα κορίτσια του #BringBack

  Γιατί η Boko Haram έχει ήδη περάσει το μήνυμα της. Περίπου δέκα μέρες πρίν,  ο ηγέτης της οργάνωσης Abubakar Shekau είχε αποκαλύψει online ένα video που έδειχνε κορίτσια με μουσουλμανικές ενδυμασίες, ίσως τα θύματα των απαγωγών. Ο ίδιος προειδοποίησε πως τα κορίτσια έχουν ήδη ασπαστεί την μουσουλμανική θρησκεία και ή θα πουληθούν ως σκλάβες για 12 δολάρια σύμφωνα με το Time ή θα ανταλλαχθούν με τα καταδικασμένα για δολοφονικές επιθέσεις μέλη της οργάνωσης που έχει συλλάβει η κυβέρνηση . Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως Boko Haram σημαίνει "Η Δυτική κουλτούρα απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ". Πηγαίνοντας σχολείο, τα κορίτσια δίεπραξαν αυτήν ακριβώς την "παράβαση" πoυ απεχθάνεται Boko Haram και τιμωρήθηκαν. Σοβαρά αντίποινα από την κυβέρνηση δεν υπήρξαν, όποτε Τέλος.



Η απαγωγή μπορεί να είναι και ψεύτική. Το  Human Rights Watch εξηγεί πως και από ποιόν προέκυψε αυτό το "σενάριο": Η ύποπτα καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στις απαγωγές, έφερε ένα μεγάλο συλλαλητήριο  στην πρωτεύουσα Abuja. Οι  δυο γυναίκες που οργάνωσαν την διαμαρτυρία, οι  Saratu Angus Ndirpaya και Naomi Mutah Nyadar, συνελήφθησαν στις 4 Μαίου. Η Patience Jonathan, γυναίκα του προέδρου της χώρας Jonathan Goodluck και Πρώτη Κυρία επισκέφθηκε τις δυο γυναίκες και τις κατηγόρησε ότι υπηρετούν την Boko Haram και έχουν σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Μάλιστα η Patience  έδωσε και νέα είδηση: «Σκηνοθετημένες» οι απαγωγές από τις δυο γυναίκες, υποστήριξε, με περίσσια οργή και αγανάκτηση.


Η προσπάθεια της γυναίκας του Goodluck να μετατρέψει τις (ολοένα αυξανόμενες) απαγωγές σε ένα κακό πολιτικό σήριαλ έχει απότερο σκοπό: Να αγοράσει χρόνο για τον ¨αντρα της, τον πρόεδρο Goodluck, ο οποίος έχει κυνικά παραδεχτεί πως η (φιλικά προσκείμενη στην Δύση) κυβέρνηση του δεν μπορεί να πλησιάσει την Boko Haram για να κάνει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.Εκμεταλλευόμενη τα «κενά» στην προστασία των συνόρων και την διεφθαρμένη κυβέρνηση της Νιγηρίας η Boko Haram κάνει ότι θέλει την κυβέρνηση της Νιγηρίας, απαγάγωντας και σκοτώνοντας διαρκώς αθώους πολίτες.  Η κεντρική κυβέρνηση της Νιγηρίας δεν μπορεί ή δεν θέλει, να πλησιάσει την Boko Haram. Γι`αυτό και απήχθησαν τόσο εύκολα 300 κορίτσια. 

H Δύση από την πλευρά της επιμένει:  “BringThemBack”! Από τα χέρια μικρών παιδιών ως το κόκκινο χαλί του Φεστιβαλ των Καννών όλοι ζήτησαν ανάληψη δράσης για την σωτηρία των κοριτσιών. Η Αμερική ανακοινώσε πως θα αποστείλει στην Νιγηρία σώμα 200 αξιωματούχων με σκοπό την βοήθεια τους στον συντονισμό των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης  με τους τρομοκράτες.  Η κίνηση αυτή θολώνει λίγο τα νερά για την γκάφα που είχε συμβεί το 2011, όταν η Hilary Clinton είχε αφαιρέσει την Boko Haram από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του State Department.

Eίναι όντως περιπλοκο το ζήτημα της απαγωγής των κοριτσιών και ο τρόπος που η Boko Haram καταφέρνει να τρομοκρατεί τους πολίτες της Νιγηρίας ανενόχλητη. Ένας μικρός εμφύλιος και ένα ακόμα μεγαλύτερο θεάτρο του παραλόγου συνεχίζονται, σε μια κοινωνία που το μονο που μπορεί να κάνει είναι να μετρά θύματα. Το #BringThemBack, αν η Αμερική με την βοήθεια της Ευρώπης δεν καταστείλουν την δράση της Boko Haram, θα παραμείνει ένα  #Ναχαμεναλέγαμε.. 




Share this article :

0 comments:

Post a Comment