Tuesday 6 May 2014

Πως η Aλ Καίντα βρήκε το νέο της καταφύγιο, σύμφωνα με το Breaking Bad


Έχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στην Βεγγάζη και η Λιβυή έχει γίνει το νέο καταφύγιο για τις επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα και των συμμαχικών δυνάμεων της, όπως επιβεβαίωνει αυτό το δημοσίευμα.




H Αλ Κάιντα και ένα σύνολο από άλλες ομάδες τζιχαντιστών χρησιμοποιούν την Λιβυή σαν ένα καταφύγιο για εκπαίδευση, συνεργασία, προπαγάνδα και εξεύρεση οικονομικών πόρων» λέει ο Seth Jones, διεθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα. Για να είμαι ειλικρινής, εκμεταλλεύονται το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένο ελεγχο σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας»




Το καταφύγιο των τρομοκρατών της Αλ Καίντα έχει ονομαστεί από τους αμερικάνος αξιωματικούς ως «Ένα Woodstock για Καθάρματα». Ένα all star roster με τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες και θρησκόληπτους φανατικούς που έχουν ορκιστεί πόλεμο στην Δύση.



Μια από τις πιο επικίνδυνες εξτρεμιστικές στρατιωτικές ομάδες που φιλοξενούνται από την Αλ Καίντα στην Λιβυή είναι η Ansar al-Sharia, υπεύθυνη για τις επιθέσεις στην Βεγγάζη που σκόρπισαν τον θάνατο στον πρέσβη Chris Stevens και σε τρεις ακόμα Αμερικανούς. Μαζί της  βρίσκονται και τέσσερις ακόμα ομάδες από τα συνόρα της Αραβίας, της Αλγερίας  και του ισλαμικού Maghreb στήνοντας καταφύγιο στα όρια του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης της Λυβυής. Η Αλ Καίντα είναι πιά ο νόμος της Λιβυής



Ο ανύπαρκτος έλεγχος των συνόρων, οι διεφθαρμένοι νομοθέτες, το παραεμπόριο όπλων, η τεράστια ανεργία στους νέους, ο επιδραστικός ρόλος των στρατιωτικών ομάδων και των θρησκόληπτων φανατικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και η τεράστια δυσπιστία στο πολιτικό σύστημα είναι μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν πως η κυβέρνηση της Λιβυής έχει παραδώσει τα όπλα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εντελώς, έχει παραδοθεί.




Όμως δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση της Λιβυής. Ένας ακόμα παράγοντας για την αδυναμία της να ελέγξει την τρομοκρατία είναι το γεγονός πως οι γείτονικές της χώρες έχουν καταφέρει να διώξουν τους δικούς τους Τζιχαντιστές και φίλους της Αλ Καιντα.

Για παράδειγμα, η Αίγυπτος έχει σημειώσει αλλεπάλληλες νίκες εναντια στο δίκτυο των διαβόητου Mohammed Jamal και των άλλων τρομοκρατών .


 Επόμενος σταθμός: Η φιλόξενη Λιβυή..



Μερικές δεκαετίες πριν, στα 80s,o Μοχάμεντ Καντάφι ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους «φίλους» των τρομοκρατών και σύμμαχος στις επιθέσεις τους κατά των ΗΠΑ. Μετά την 9/11 έγινε σύμμαχος της Αμερικής ενάντια στην Αλ Κάιντα. Το 2003, ο Καντάφι δάνεισε τα πυρηνικά του παιχνίδια στην Αμερική, φέρνοντας σε αντάλλαγμα την υποστήριξη της αμερικάνικης προεδρίας, το 2011, την εποχή της εξόδου του από την χώρα και την αναγνώριση της συμβολής του στην δολοφονία του Μπαράκ Ομπάμα.




Το 2009, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Wikileaks, σε μια συνάντηση των γερουσιαστών McCain και Lieberman με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Καντάφι, ο Lieberman  αποκάλυσε την Λιβυή: «σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως μερικές φορές οι κοινοί εχθροί κάνουν τους καλύτερους φίλους.»

Ο Καντάφι δεν ζει πιά. Οι κοινοί εχθροί όμως υπάρχουν



Share this article :

0 comments:

Post a Comment