Thursday 29 May 2014

Snowden: 6 Σημεία για τον "Εχθρό" της Αμερικής (που μπορεί να είναι και ήρωας..)







Ποιος είναι; 

O Edward Snowden εργάστηκε ως κατάσκοπός της  Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA). Ακριβώς πριν από ένα χρόνο αποκάλυψε, αρχικά σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Guardian τις τακτικές και τα προγράμματα, που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη υπηρεσία και οι συνεργαζομενες οργάνώσεις από κάθε κράτος, για να παρακολουθούν μαζικά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Η NSA μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει όλες τις ηλεκτρονικές πληροφορίες, από τις αναζητήσεις της Google και της Yahoo, το Facebook ακόμα και από ένα κοινό κινητό τηλέφωνο, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιδιωτικού απορρήτου των επικοινωνιών.Ο Snowden περίγραφοντας αναλυτικά τον τρόπο που γίνονται οι μαζικές παρακολουθήσεις αλλά και τις σημαντικές παραλήψεις της NSA, έβαλε την αφετηρία σε έναν παγκόσμιο διάλογο για την διαφύλαξη της ατομικής ελευθερίας στην επικοινωνία και την μετατόπισης της κρατικής παρακολούθησης στους πραγματικούς υπόπτους. 



Tι ακριβώς κάνει η NSA;

Μιλώντας στο NBC και στον δημοσιογράφο Brian Williams, o Σνοούντεν περίγραψε με ένα απλό παράδειγμα τον τρόπο που NSA μπορει να εισβάλλει στα προσωπικά δεδομένα των επικοινωνιών: «Η ΝSA, Η Ρωσική Υπηρεσιά Πληροφοριών, η Κινέζικη Υπηρεσιά Πληροφοριών, κάθε σύστημα κρατικής παρακολούθησης ανά τον κόσμο που λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και διαχειρίζεται μια  τεχνολογικά καταρτισμένη ομάδα έρευνας μπορεί να κάνει κάθε τηλέφωνο από την στιγμή που θα συνδεθεί στο δίκτυο της. Από την στιγμή που θα το ανοίξεις, θα είναι δικό τους. Μπορούν να το μετατρέψουν σε μικρόφωνο, μπορούν να πάρουν φωτογραφίες από αυτό, μπορούν να λάμβάνουν κάθε πληροφορία μέσα από αυτό.» Ναι, μπορεί να τσεκάρουν και τις selfie σου, αν είναι αργή μέρα στο γραφείο..

Στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η NSA και το FBI έχουν εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση τους σε δεδομένα των εταιρειών Microsoft, Skype, Facebook, AOL YouTube, Apple μέσα από το πρόγραμμα PRISM. Μιλώντας στις εφημερίδες Guardian και Post, ο Snowden περίγραψε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας τους.  




Γιατί είναι κακό αυτό;  (Αν σου αρέσει αν "χτυπάς" σε καθημερινή βάση σοσιαλ ποστ με προσωπικές ιδέες, απωθημένα, όνειρα, κλπ  τότε κανένα κακό)

“Παρακολουθούμε τις επικοινωνίες όλων, εκτός από τους ύποπτους» είπε τον περασμένο Φεβρούαριο ο Σνοούντεν κατά την διάρκεια της video-εμφάνισης του στο φεστιβαλ South By Southwest του Austin. «Αυτή η έλλειψη προσανατολισμών ήταν η αιτία για να χάσουμε πολύτιμα στοιχεία. Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ένας από τους βομβιστές της Βοστώνης…μας είχαν προειδοποιήσει οι Ρώσοι γι`αυτόν. Αν δεν είχαμε σπαταλήσει τόσο χρόνο στις μαζικές παρακολουθήσεις, μπορεί και να τον είχαμε πιάσει.» είχε συμπληρώσει.... 



Είναι αλήθεια;

Φαίνεται πως ναι.  Το 2011 η Ρωσική Υπηρεσία πληροφοριών είχε ζητήσει την συνδρομή του FBI και της CIA σε έρευνα για πιθανή σύνδεση του Tαμερλαν με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Μήνες αργότερα, το FBI έβαλε την έρευνα στο αρχείο, έχοντας συμπεράνει πως ο Ταμερλάν δεν αποτελεί απειλή.  Τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με τις ανώτατες αρχές,  ο Ταμερλάν και ο αδελφός του, Τζοκάρ ήταν οι βασικοί ύποπτοι για την τοποθέτηση βομβών  στον μαραθώνιο της Βοστώνης, κοντά στην γραμμή τερματισμού. Ο Ταμερλάν σκοτώθηκε δυο ημέρες αργότερα σε συμπλοκή με αστυνομικούς. Ο Τζοκάρ συνελήφθη και έχει δηλώσει «αθώος» σε κατηγορίες περί τρομοκρατικής επίθεσης. Δύσκολα θα αποφύγει την θανατική ποινή. Σε δημοσίευμα τους οι New York Times αποκαλυπταν πως το FBI μπορούσε να κάνει «πολύ λίγα» για να εμποδίσει τις επιθέσεις.  

Επίσης, μιλώντας στο SXSW, ο Σνοούντεν  αποκάλυψε και το όνομα του Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλαμπ,  ενός νεαρού άντρα ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2009 επιχείρησε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο ζωσμένος  με εκρηκτικά. Ο πατέρας του Ομάρ προσπάθησε να προειδοποιήσει τις αρχές, παρ` όλα αυτά ο Ομάρ κατάφερε να μπει στο αεροπλάνο, ζωσμένος με εκρητικά. Συνελήφθη όταν οι υπόλοιποι επιβάτες αντιλήφθηκαν πως ετοιμαζόταν να…κάνει το μεγάλο μπαμ. Η CIA έχει διαψεύσει  τους ισχυρισμούς Σνοούντεν λέγοντας πως «είναι αρκετά παραπληροφορημένος» και πως «η υπηρεσία δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν». 




Το κατηγορητήριο
Ενώ ο Σνοούντεν ζει αυτό-εξόριστος στην Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο για ένα χρόνο, το κατηγορητήριο του στην Αμερική παραμένει εν ενεργεία και είναι ιδιαίτερα σκληρό. Ο 31χρονος κατηγορείται για «εκ προθέσεως διαρροή κυβερνητικών εγγράφων και κρατικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.» Παρά το γεγονός ότι τους τους τελευταίους 12 μήνες ο Σνοούντεν χτίζει αργά και σταθερά τον μύθο του λαικού ήρωα, με τις φωνές για χορήγηση αμνηστίας να πληθαίνουν, η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν λυγίζει. Ο υπουργός Τζον Κέρι σε πρόσφατη δήλωση τον χαρακτήρισε «άνανδρο» και προσθέτωντας «αν θέλει να γυρίσει στην πατρίδα, εμείς του στέλνουμε σήμερα κιόλας ένα αεροπλάνο (μαζί και το νέο του  ριγέ  κουστούμι ίσως) για να γυρίσει ασφαλής» 



Και τώρα; 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο NBC, ο Σνοούντεν επιχείρησε να  φανερώσει αρχικά το πραγματικό του, κεντρικό ρόλο, και όχι αυτόν του "χάκερ χαμηλών κατηγοριών" που οι αμερικάνικες αρχές του αποδίδουν κατά καιρούς. «Εχώ εκπαιδευτεί ως κατάσκοπος, με την κλασσική έννοια του όρου. Έχω ζήσει στο εξωτερικό, με διπλή ταυτότητα, υποκρινόμενος πως κάνω μια άλλη δουλειά.» . 



Επίσης ο πρώην κατάσκοπος τόνισε πως επιθυμεί διακαώς να γυρίσει στην πατρίδα του αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει ανακαλέσει το διαβατήριο του. Ο Τζόν Κέρι έχει απορρίψει αυτό το επιχείρημα ως «ανόητο».  Τελικά,  ο Σνοούντεν συνεχίζει να υπεραμύνεται των πράξεων του  τονίζοντας πως  ο στόχος του «από την πρώτη κιόλας μέρα» ήταν να υπηρετήσει την πατρίδα του και πως ό,τι έκανε, τον βοηθάει να κοιμάται «ήσυχος κάθε βράδυ» . Προφανώς και κάνει πλάκα, οι υπερήρωες δεν κοιμούνται τα βράδια...







Share this article :

0 comments:

Post a Comment