Tuesday 3 June 2014

Net Neutrality: Μπορεί το Internet να σε πετάξει έξω; (Ναι!)




Τι είναι το "Net Neutrality";

Ο Μάρκα Ζούκερμπεργκ δημιούργησε το Facebook από το δωμάτιο του στην εστία του Χάρβαρντ, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και μια κοινή σύνδεση Ιντερνετ. Δεν κλήθηκε να πληρώσει κάποιους πάροχους Ιντερνετ για να προσθέσει την εφαρμογή του στα δίκτυα τους. Δεν χρειάστηκε να πληρώσει για να είναι βέβαιος πως το Facebook θα «τρέχει» με επιδόσεις όπως αυτές των websites  που λανσάρουν οι επιχειρήσεις μεγαθήρια της ψηφιακής οικονομίας. Αντίθετα, το Facebook από την γένεση του ως και σήμερα είναι διαθέσιμο σε κάθε συνδεδεμένο με το Ιντερνετ υπολογιστή, παγκοσμίως. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα της αρχής του Net Neutrality.

O κίνδυνος 

Η αρχή της ίσης και ανοικτής πρόσβασης στο Ιντερνετ για όλους, η αλλιώς το “net neutrality” έχει φέρει στην καθημερινότητα μας την πρόσβαση σε  μια σειρά από καινοτομίες υπηρεσίες και websites όπως τα Twitter, Google, Skye, Netflix και πολλά ακόμα. Όμως οι υπερασπιστές του net neutrality ανησυχούν πως κάποιες εξελίξεις στον χώρο των media μπορούν να ανατρέψουν το «δημοκρατικό» πνεύμα του Ιντερνετ.  Φαντάσου για παράδειγμα, καθώς ακούς τα αγαπημένα σου playlist στο Spotify, ξαφνικά ο πάροχος σου να σε «εκβιάσει» να τον πληρώσεις παραπάνω για να συνεχίσεις να ακούς, αλλιώς ξέχνα το streaming!

Επιπτώσεις - α): Η καινοτομία:
Πόσο δύσκολο θα είναι πχ, για έναν developer από την Νιγηρία να πραγματοποιήσει αυτή την «πρωτοποριακή ιδέα που θα ανατρέψει το Snapchat και το Instagram μαζί» αν πρέπει να υπολογίσει έξτρα δαπάνες για να τρέχει το website και η εφαρμογή του στις βέλτιστες ταχύτητες;  Αν ήταν «δύσκολο» πριν, τυχόν τροποποίηση του net neutrality θα το κάνει «δύσκολο» κατηγορίας «ας γίνω αγρότης όπως μου έλεγε η μαμά μου.
Επιπτώσεις - β):Μόνο για τους ισχυρούς:


Αν σε λένε Dr. Dre ή Jimmy Iovine και ξεκίνησες να αναπτύσσεις για την Apple την υπηρεσία εκείνη που θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που θα ακούμε μουσική, (κατ, αρχήν, πρέπει να σε γνωρίσουμε γιατί έχουμε ιδέες, προτάσεις, μανιφέστα, κλπ) σίγουρα έχεις την δυνατότητα να καταβάλλεις χρήματα για να διασφαλίσεις την ίση πρόσβαση όλων στο νέο σου πόνημα.  Τα μεγαθήρια της ψηφιακής τεχνολογίας όπως η Apple και η Google θα μπορούν να πληρώνουν τους πάροχους για να εξασφαλίζουν το καλύτερο bandwidth της αγοράς. Οι υπόλοιποι..
To Πρώτο Αίμα;
Η συγχώνευση των παροχών Comcast  και Time Warner Cable  σε μια mega-εταιρεία triple play (Internet, Καλωδιακή,Τηλέφωνο)  έφερε εξελίξεις ντόμινο στο ζήτημα του net neutrality. Πρώτη η Netflix σύναψε διόλου ευκαταφρόνητη συμφωνία με την νέα εταιρεία για να μπορούν να αναπαράγονται στις βέλτιστες ταχύτητες οι ταινίες και οι σειρές της προς τους πελάτες της Comcast. Προηγουμένως αρκετοί πελάτες της Netflix με πρόσβαση online μέσω Comcast είχαν παραπονεθεί πως ο παροχός μπλόκαρε την πρόσβαση στο site της Netflix. Η Netflix κατηγόρησε την Comcast πως επίτηδες δημιούργησε αυτή την εξέλιξη για να τους αναγκάσει να πληρώσουν «διόδια» για να χρησιμοποιούν το γρήγορο Ιντερνετ της. Mετά την συμφωνία με την Comcast, ο δείκτης ικανοποίησης των συνδρομητών της Netflix ανέβηκε αισθητά. Σύντομα και οι τιμές.



Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της αμερικάνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών Tim Wheeler, ένα νέο νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση, που αρχικά θα απαγορεύει «διακρίσεις και μπλοκάρισμα σε websites και εφαρμογές» αλλά όμως θα εισάγει την έννοια του «γρήγορου διαδρόμου», όπου οι εταιρείες όπως η YouTube και η Netflix θα πληρώνουν έξτρα για να εξασφαλίζουν το καλύτερο bandwidth για τις υπηρεσίες τους.  Στην Ευρώπη το net neutrality δείχνει να «αντέχει» αν και μια αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν αποκλείεται, με τον ερχομό του νέου Προέδρου της Κομισιόν.  
Υπάρχει χιουμοριστικό video που εξηγεί τα πάντα για το net neutrality μέσα σε λίγα λεπτά;


Ναι!!! Είναι ο Τζόν Όλιβερ, από το τηλεοπτικό talk show του στo συνδρομητικό κανάλι HBO, όπου με απίστευτο "in your face" χιούμορ ξεκαθαρίζει πως η μάχη για το τέλος του net neutrality είναι ένα ακόμα γ@#$α βαρετό τρικ για να κερδίσουν περισσότερα κάποιοι...




Share this article :

0 comments:

Post a Comment