Thursday 12 June 2014

Ποιός φταίει για τον (νέο) πόλεμο στο Ιράκ;





Η ISIS (Islamic State of Iraq and the Sham), η στρατιωτική οργάνωση που αναγκάστηκε να αποβάλει η Άλ Καίντα από τις τάξεις της γιατί ήταν υπερβολικά βίαιη  (αρέσκονται στο να σκοτώνουν αμάχους) πανηγυρίζει για την κατάληψη της πόλης Μοσούλη. Συνολικά οι περιοχές που ελέγει η ISIS είναι "περίπου όσο η έκταση του Βελγίου" σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή πολιτικών επιστημών Τζέησον Λαγιάλ. Ooops. 

ISIS: Tα κατορθώματα της μέχρι σήμερα

Δημόσιοι απαγχονισμοί, μαζικές σφαγές και  καταλήψεις  πόλεων από μια οργάνωση που τρομάζει διαρκώς με την δράση της, καθώς ετοιμάζεται να επιβάλει νέα, σκληρότερη  τζιχάντ σε ολόκληρο το Ιρακ.  Ο πόλεμος του Ιρακ μοιάζει να ξεκίνησε πάλι από την αρχή, αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Πόλεμος στο Twitter

H ΙSIS τοποθετεί την μαύρη της σημαία σε όποια πόλη καταλαμβάνει, για να δείξει πως η επέλαση της ήταν «θέλημα θεού». Για να δείξει σε όλο τον κόσμο εικόνες από τον πόλεμο που διεξάγει,   χρησιμοποιεί το Twitter, όπου ανεβάζει φωτογραφίες-ντοκουμέντα  από κάθε της επίθεση. Πρόσφατα η κυβέρνηση του Ιρακ ισχυρίστηκε δημοσίως πως κατάφερε να αποκρούσει τις επιθέσεις της ISIS με επιτυχία, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 τρομοκράτες. Η ISIS απάντησε αμέσως, τουιτάροντας αίμα, κομμένα κεφάλια και άλλα «στοιχεία» που αποδεικνύαν πως η κυβέρνηση του Ιρακ έλεγε ψέματα. Σύντομα έγιναν διορθωτικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό του Ιρακ.

Από «αντάρτικο» σε ... σώμα

Η ISIS δεν είναι μια ακόμα ομάδα ανταρτών που επιχειρεί μεμονωμένα χτυπήματα, αλλά ένα κανονικό στρατιωτικό σώμα.  Όλα ξεκίνησαν το 2011, με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιρακ. Η «νίκη» των Αμερικανών  ενάντια στις δυνάμεις της Αλ Καίντα που δρούσαν στην χώρα, δεν σήμαινε και την εξολόθρευση  τους.  Το 2013, δυνάμεις της ISIS προκάλεσαν εξέγερση στις φυλακές του Abu Graib που είχαν ως αποτέλεσμα την απόδραση πολλών από τους ηγέτες της.  Στην συνέχεια,  ο πυρήνας της ISIS συμμάχησε με δυνάμεις ανταρτών από την Συρία, επιλέγοντας παράλληλα  να μείνει εκτός της ηγεσίας της  Αλ Καιντα.  Οι αντάρτες της ISIS , καταλαμβάνοντας  τις στρατιωτικές βάσεις και τον βαρύ οπλισμό (ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα)  του στρατού  των Ιρακινών, πολιόρκησαν αρχικά την Φαλούντζα, μια τοποθεσία  ιστορικών μαχών από τον πόλεμο της Αμερικής στο Ιράκ.  Σήμερα, σύμφωνα με τον στρατηγό Ναζιμ Αλ-Τζαμπούρι, πρώην δήμαρχο της πόλης  Αφάρ  «η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε μια στρατιωτική δύναμη  που δεν διεξάγει πλέον τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά στρατιωτικές επιχειρήσεις, που οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού δεν έχουν καταφέρει να αποκρούσουν. 

Η απάντηση

Η Μοσούλη, με 500.000 κατοίκους να έχουν αδειάσει εσπευσμένα τα σπίτια τους, έχει ήδη μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.  Η ISIS ελέγχει με ευκολία την πόλη και μέχρι στιγμής δεν έχει συναντήσει σοβαρή αντίσταση από τον στρατό του Ιράκ. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο συμφωνίας με το κουρδικό σώμα στρατού Pesh Merga  που μοιάζει το μόνο ικανό να απαντήσει στην σφοδρότητα των επιθέσεων της ISIS. Αν και όλοι ξέρουν και όλοι περιμένουν πως η Αμερική θα γυρίσει στο Ιρακ, για να ολοκληρώσει το (μισοτελειωμένο) της έργο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί. Η Αμερική έκανε έναν πόλεμο στο Ιράκ.  Τώρα ξεκινάει ένας νέος.

Άρα για όλα αυτά  φταίει ο Ομπάμα;

Κι όμως όχι.  Η κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιρακ και η τρομακτική ισχυροποίηση των τρομοκρατών εντός και εκτός της χώρας οφείλει ελάχιστα στην απόσυρση των αμερικάνικων στρατευμάτων.  Η επιστροφή των αμερικάνων στρατιωτών στην χώρα τους, ξεκίνησε το 2008 με αφορμή την σχετική συνθήκη που είχε υπογράψει ο απερχόμενος πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.  Ο  ηγέτης του κόμματος των Σηιτών νέος πρωθυπουργός της χώρας Νουρι Ελ Μαλικί υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια πιο προοδευτική κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας συμμαχίες και συνεργασίες Σηιτών με Σουνίτες στην οικονομική διαχείριση του πετρελαίου, στην από κοινού διοίκηση του στρατού, στην επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών και όχι μόνο.  Όμως ο Μαλίκι σύντομα απέδειξε πως είχε διαφορετική πολιτική ατζέντα, επιλέγοντας να ενδυναμώσει τα «δικά του παιδιά» και να κρατήσει στο περιθώριο του Σουνίτες. Βλέποντας την παραγκωνισμό τους από την νέα πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση της χώρας, οι Σουνίτες αποφάσισαν να αντιδράσουν.  Με την λογική του «δεν είμαστε φίλοι, αλλά έχουμε κοινούς εχθρούς» οι Σουνίτες  προσέγγισαν σώματα ανταρτών από την Συρία. Ακολούθησε με τον ίδιο τρόπο η  ISIS.   Ο Μαλίκι έχει χάσει τον έλεγχο της δεύτερης πόλης του Ιρακ και προσπαθεί να μαζέψει τον  νέο πόλεμο, που έχει ήδη ξεσπάσει στην χώρα.




Share this article :

0 comments:

Post a Comment