Wednesday 4 June 2014

Ρωσία: Τα ιντερνετικά trolls που κυνηγούν τον Χάρι Πότερ





Tην προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε στα αμερικάνικα media μια σειρά από emails που κάνουν λόγο για ένα «στρατό» από ιντερνετικά trolls που επιτίθενται στοχευμένα και σε καθημερινή βάση, σε γνωστά sites ενημέρωσης και viral content. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσε χάκερ ο οποίος συστήθηκε ως ρωσικής καταγωγής, η   Internet Research Agency, (εταιρεία viral marketing που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη), υπό τις ευλογιές της κυβέρνησης, στελέχωσε ομάδα online προπαγάνδας με 1000 άτομα. Αυτοί «πυροβολούν» καθημερινά sites όπως τα Buzzfeed, Huffington Post, New York Times, Washington Post με αρνητικά σχόλια, βρισιές και προσβολές προς κάθε τι «αμερικάνικο».  Η ομάδα των χάκερς Anonymous International ανακάλυψε τις πληροφορίες για την δράση τους και την περασμένη Δευτέρα τις κοινοποίησε με πρώτο αποδέκτη το Buzzfeed.

Ανατομία ενός… Trolling Project

Σε έγγραφο με ημερομηνία 21 Μαΐου, η επικεφαλής του “Trolling Project” Σβετλάνα Μπόλκο αναφέρει πως στην «δοκιμαστική του περίοδο, που είχε ως ημέρα εκκίνησης την 10η Απριλίου έγιναν τα εξής:
2500 σχόλια σε 30 ειδησεογραφικά sites
1220 tweets από 12 λογαριασμούς
85 facebook posts αλλά και 175 posts σε «αδιευκρίνιστα forums
Παραγωγή 5 YouTube videos που επιτίθενται στον Barrack Obama και στον σταρ του “Harry Potter”, Daniel Radcliffe


Στόχος:

Η με κάθε τρόπο μεταστροφή της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά της Αμερικής και υπέρ της Ρωσίας. Η προπαγάνδα εντός των συνόρων έχει κρατήσει τις θετικές εντυπώσεις  για την κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο εκτός συνόρων και ιδιαίτερα στην Δύση. Γι `αυτό και το Κρεμλίνο «επιτέθηκε» στο Ιντερνετ. Πρώτο θύμα…

Το Twitter!

Tα hashtags είναι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Twitter όταν τουιτάρουν για ένα θέμα μαζί με άλλους χρήστες από όλα τον κόσμο. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται  το hashtag ενός θέματος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για να εμφανιστεί στον τοίχο του κάθε χρήστη του Twitter. Οι Ρώσοι trolls ξεκίνησαν την επίθεση τους φτιάχνοντας λογαριασμούς με ψεύτικα ονόματα όπως... “Ass” (3.700 followers). Στην συνέχεια «κατέλαβαν» τα πιο δημοφιλή hashtags όπως #Οbama, γράφοντας tweets όπως “ass Οbama”, “fuck Obama” και οτιδήποτε μπορούσε να troll-άρει τις σχετικές συζητήσεις στο Twitter σε…καταστροφικό σημείο.

Pirate Pay

“The US is at the ende of failure. That;s really amazing how our president leads the foreign policy. I wouldn’t be surprised if somebody would enslave our country,”

“Οι ΗΠΑ έχουν ξοφλήσει. Είναι φανταστικός ο τρόπος που ο πρόεδρος μας ασκεί εξωτερική πολιτική. Δεν θα μου φαινόταν παράξενο αν κάποιος κατάφερνε να υποδουλώσει ολόκληρη την χώρα μας.» γράφει ανώνυμο troll στο forum γνωστού torrent site. Eκτός από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα σχόλια των trolls σε forums είναι ανορθόγραφα (δες το “ende”) καταφέρνουν να προδίδονται με ευκολία, καθώς ακολουθούν το ίδιο σενάριο του «Ομπάμα-αφελής και ανόητος – μόνη λύση για όλους η πλήρης υποταγή στην Ρωσία.»

Ποιος φοβάται τον Χάρι Πότερ;




Προσπερνώντας γρήγορα το έκδηλα προπαγανδιστικό βίντεο που φωτογραφίζει τον Μπαράκ Ομπάμα ως υπεύθυνο (!) για τον πόλεμο της Ουκρανίας, φτάνουμε σε ένα παράξενο video που εστάλη σε forum των fans του Harry Potter. Το video αναφέρεται στον Ντάνιελ Ραντκλιφ, τον Βρετανό ηθοποιό που υποδύθηκε τον μικρό μάγο στον κινηματογράφο και με σιγουριά μας αποκαλύπτει:  «Ο Χάρι Πότερ έγινε γκέι».  Οι εικόνες από την ταινία “Kill Your Darlings”, την βιογραφία του ποιητή Άλεν Γκινσμπεργκ, όπου ο Βρετανός ηθοποιός εμφανιζόταν σε gay ερωτική σκηνή, μπλέχτηκαν άγαρμπα με τον μύθο του Χάρι Πότερ σε ένα video που ξερνά την pop κουλτούρα μέσα σε ένα μήνυμα σκληρή προπαγάνδα. Καθώς το φάντασμα ενός Ρώσου στρατηγού τους φώναζε επικριτικά  «yοu are gay sick persons, your idols gay, yOU GAY, SICK!” (με σοβιέτ προφορά)  οι fans του μικρού μάγου απέκρουσαν την επίθεση με εξυπνάδα και ειρωνεία που τσακίζει κάθε φανατισμό. 





Share this article :

0 comments:

Post a Comment