Sunday 22 June 2014

Κούβα: Τα vintage πολιτικά οχήματα είναι το ταξί του μέλλοντος...




Μια νέα, πανέξυπνη ιδέα είχε η κυβέρνηση της Κούβας για να αξιοποιήσει την πολυτέλεια του παρελθόντος που σκουριάζει στα γκαράζ της. Ο στόλος με τις λιμουζίνες που είχε χαρίσει στον Φιντέλ Κάστρο ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένώσης, Νικίτα Χρούτσώφ αναμένεται να βγει ξανά στους δρόμους, ως ταξί!  Τα πολυτελή κυβερνητικά αυτοκίνητα που είχαν κατασκευάσει οι σοβιετικές αυτοκινητοβιομηχανίες GAZ και ZIL τις δεκαετίες του `60 και `70 θα διατίθενται από την κυβέρνηση της χώρας σε οδηγούς ταξί έναντι ενοικίου. Μέχρι στιγμής ήδη στους δρόμους της Αβάνας κυκλοφορούν 10 ιστορικά αυτοκίνητα.

  Το να διασχίζεις την παραλιακή λεωφόρο  Malecon ή την πλατεία Ελευθερίας με το άγαλμα του Φιντέλ Κάστρο, μέσα από τα αυτοκίνητα που κάποτε οδηγούσε ο Φιντέλ αυτοπροσώπως, προκαλεί δέος στον οδηγό αλλά και στον επιβάτη. Ο οδηγός Μόισες Σουάρεζ με δηλώσεις του, το επιβεβαιώνει: «Όταν λέω στους τουρίστες από πού προήλθε το όχημα που οδηγώ, μαζεύονται στην θέση τους και κοιτούν με δέος λέγοντας «δεν το πιστεύω!»….Πολλοί οδηγοί με σταματούν στα φανάρια. Γελάνε και με ρωτούν «Ποτέ δεν φαντάστηκες πως θα οδηγούσες το αυτοκίνητο του Κομαντάντε ε; Έχεις ένα πανέμορφο αμάξι στα χέρια σου.»

Η αλήθεια είναι πως  τα συγκεκριμένα  αυτοκίνητα  σπάνιας ιστορικής αξίας δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους κατάσταση. Από το εσωτερικό τους αναδύεται μια μυρωδιά μούχλας με μια «πινελιά» από πούρα-ζόμπι που ξέμειναν σε κάποιο τασάκι για δεκαετίες. Δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να βγάλεις για καθημερινές διαδρομές ένα όχημα που είναι λίγο πιο σύγχρονο από αυτό:



Παρ`όλα αυτά,  το να  μπορείς να βολτάρεις στα πιο ιστορικά σημεία της Αβάνας και να νοιώθεις  για λίγο Στρατηγός Φιντέλ, δεν παύει να είναι μια καινοτομία, που χαρίζει ένα πραγματικό αίσθημα δέους στον  τουρίστα που  επισκέπτεται για πρώτη φορά  την εξωτική Κούβα. 

Στα δικά μας, μήπως θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπ` όψιν του μια τέτοια ιδέα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Θέλω να πω,  πως ενώ η  απειλή για απεργίες των ταξί παραμένει.,  τα συλλεκτικά αυτοκίνητα  παλαιών εθνικών ηγετών εμφανίζονται μόνο στις δημοπρασίες για να δοθούν σε τύπους σαν αυτόν. Πόσο περηφάνεια θα ένιωθε κάθε τουρίστας  επιβαίνοντας στο αυτοκίνητο πχ, του Κωσταντίνου Μητσοτάκη ; (τι; Καθόλου, μόνο τρόμος; Οκ) ή εναλλακτικά σε αυτό του Γεωργίου Παπανδρέου του νεότερου, εκεί λίγο δύσκολο να υπήρχε μπόχα από σβησμένα πούρα, μάλλον αίμα, δάκρυα και ιδρώτας από εκείνες  τις ένδοξες μέρες που ο ΓΑΠ έκανε audition για το CSIέτρεχε στον Μαραθώνιο.



Ακόμα καλύτερα, για τους πιο ευκατάστατους τουρίστες, τους κροίσους που έχουν αγοράσει δικές τους παραλίες και νησιά να ενοικιάζονται τα αυτοκίνητα των νύν πολιτικών ηγετών. Πηγαίνοντας στην Βουλή με το Μετρό, σαν άλλοι Jay Z και Rihanna , ο Αντώνης Σαμαράς και η Σοφία Βούλτεψη, ακόμα και  βουλευτές άλλων κομμάτων, θα έχουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξουν πόσο ταπεινοί και πόσο κοντά είναι στον ελληνικό λαό. Τελικά πόσο μπροστά ήταν ο Μισέλ Λιάπης...


Jay Z (2012)


Μιχάλης Λιάπης (2007 - Με Προαστιακό)







Share this article :

0 comments:

Post a Comment