Monday 23 June 2014

Ιράν: Γιατί η Τινκερμπελ φοράει μαύρα;




Σε αυτή την σελίδα του Facebook η Μασιχ Αλινετζάντ  φοράει ένα όμορφο πολύχρωμο φουλάρι, γυαλιά ηλίου και οδηγεί χαμογελαστή  το αυτοκίνητο της.  Εάν βρισκόταν στην γενέτειρα της, στο Ιραν, μια τέτοια φωτογραφία θα μπορούσε να την καταδικάσει άμεσα σε θάνατο.  Η δημοσιοποίηση αυτής της φωτογραφίας είναι κομμάτι μιας online επανάστασης που έχει ενώσει χιλιάδες γυναίκες του Ιραν, αηδιασμένες από το πολιτικό καθεστώς που διατάζει να καλύπτουν το πρόσωπο τους με το παραδοσιακό ένδυμα, το hijab.



Eίναι αμέτρητες οι κινητοποιήσεις που γίνονται τόσο στην ανατολή, σε κεντρικές πόλεις όπως η Τεχεράνη με χιλιάδες γυναίκών να διαδηλώνουν κατά του χιτζάμπ όσο και στην Δύση, όπου τα πιο προοδευτικά μυαλά έχουν εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο για τις ατομικές ελευθερίες των Ιρανών γυναικών. Γιατί όμως τόσος θόρυβος για ένα ρούχο;  Μήπως οι Ιρανές προτιμούν να κυκλοφορούν σαν την  Λίντσει Λόχαν του “Machete” και κάποιος τους  το απαγορεύει; 



Το χιτζάμπ σύμφωνα με το κέιμενο της δημοσιογράφου Αζαντέχ Μοβέμ εδώ, είναι κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ύφασμα.   Η κυβέρνηση του Ιραν  έχει επιβάλλει στις γυναίκες  το μαύρο πέπλο για να μπορεί να τις έχει υπό διαρκή έλεγχο, υποταγμένες.  Η γυναίκα, σύμφωνα με την προπαγάνδα του χιτζάμπ είναι «ένα όστρακο στο κέλυφος του» ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται «ένα καρύδι» και με αυτό τον τρόπο πρέπει να συμβιώνει με τον άνδρα. Στον  γάμο, στο διαζύγιο, στην κληρονομιά, στην τεκνογονία αντιστοιχούν στην γυναίκα ένα μικρό κομμάτι από τα δικαιώματα του άντρα. Ο βιασμός  δεν έχει νομική υπόσταση. Η μοιχεία για τις γυναίκες είναι ποινικό αδίκημα και εάν ένα κορίτσι κοιμηθεί με το αγόρι της πριν παντρευτούν καταδικάζεται σε μαστίγωμα. Ακόμα και το κολύμπι στην θάλασσα χωρίς το μαύρο πέπλο θεωρείται μεγάλη ατιμία για τους Ιρανούς (λογικά, κάποιοι δεν έχουν δει ΠΟΤΕ το Baywatch, ΈΣΤΩ τους τίτλους αρχής των επεισοδίων...)Σίγουρα το μαύρο πέπλο δεν είναι το «φάρμακο» για όλα αυτά, είναι όμως ένα τέχνασμα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για τον έλεγχο της ζωής των γυναικών του Ιραν΄.



Σίγουρα το ιρανικό καθεστώς θέλει να ελέγξει και τους άντρες, όμως οι γυναίκες είναι ο πραγματικά μεγάλος τους «μπελάς». Η συλλογική αντίληψη στο καθεστώς του Χωμεινί είναι πως κάθε πράξη της γυναίκας αντανακλά στην οικογένεια της.  Η τιμή και η ντροπή είναι οι μεγαλύτερες ψυχώσεις της πατριαρχικής κοινωνίας του Ιραν και παραμένουν άρρηκτα δεμένες με την διαγωγή της γυναίκας. Η εικόνα μιας γυναίκας με ακάλυπτο πρόσωπο είναι το πρώτο βήμα στην κάθοδο προς την «ντροπή».  Γι` αυτό ακόμα οι ηρωίδες του Χόλυγουντ όπως η...Τινκερμπελ (στην ταινία "Princess And The Frog") όταν οι ταινίες τους προβάλλονται στο Ιραν, καταλήγουν να φορούν κι εκείνες το μαύρο πέπλο. Για να να τις "προλάβουν" και να μην φτάσουν στο τελευταίο βήμα της ακολασίας: Αυτό που είδαμε πριν από τρία χρόνια,  όταν  γυναίκες  διαδήλωσαν,  τρέχοντας  γυμνές, σε κεντρική λεωφόρο της Τεχεράνης.

’Όμορφο θέαμα.  Καλύτερο από το "Machete" σίγουρα. 








Share this article :

0 comments:

Post a Comment