Thursday 5 June 2014

Bowe Begdahl: Τρία ερωτηματικά για τόν Aμερικανό στρατιώτη που απελευθέρωσαν οι Ταλιμπάν




Το περασμένο Σάββατο, ο Μπάρακ Ομπαμα έδωσε το πράσινο φως για την αποφυλάκιση πέντε πολέμαρχων των Ταλιμπάν από την φυλακή του Γκουαντανάμο. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δέχτηκαν πίσω τον Αμερικανό αξιωματικό και επί πέντε χρόνια αιχμάλωτο των Αφγανών, Μπόου Μπεργκταλ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής ανακοίνωσε την απόφαση του, παρουσία των γονέων του αξιωματικού.  Αμέσως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις  από το Κογκρέσο, από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ακόμα και  από το Πεντάγωνο, καθώς ο Ομπάμα προχώρησε σε απευθείας ενέργειες χωρίς να ζητήσει την συγκατάθεση τους ή να λάβει ρητές δεσμεύσεις πως οι κρατούμενοι δεν θα επιστρέψουν στην μάχη. (Update: Ο πρόεδρος της Αμερικής διαψεύδει κάτι τέτοιο) Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, εκτιμάται πως αυτή εξέλιξη θα είναι η αφετηρία  για μια σειρά παρόμοιων αποφυλακίσεων, που θα οδηγήσει στο άδειασμα της φυλακής και το οριστικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο έως το τέλος της χρονιάς. Ο θόρυβος για το θέμα δυναμώνει καθημερινά και κάποιες απορίες παραμένουν αναπαντητες...



Αποζημιώσεις;

Κατά την διάρκεια της πενταετούς φυλάκισης του Αμερικανού αξιωματούχου, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση του συζητήθηκε έντονα σε αρκετές συνεδριάσεις κυβερνητικών επιτροπών, το State Department και ο Τομέας Εθνικής Άμυνας απέφευγαν να τον αποκαλούν «Αιχμάλωτο Πολέμου». Η επίσημη δικαιολογία της τότε ηγεσίας του Υπουργείου ήταν πως οι κανονισμοί της συνθήκης της Γενεύης δεν έχουν υπόσταση στον πόλεμο που έχει κηρύξει η Αμερική στην Αλ Καίντα. Σύμφωνα με την συνθήκη, αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώριζαν τον αξιωματικό τους ως  "αιχμάλωτο πολέμου", τότε και οι Αφγανοί μπορούν να κάνουν το ίδιο για τους δικούς τους αιχμαλώτους και να απαιτήσουν τις προβλεπόμενες από τις διεθνείς συνθήκες αποζημιώσεις.


Αλλά ποια είναι αυτά τα προνόμια που προκύπτουν από την Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου; Σε παλαιότερη δήλωση του  Άρι Φλαίσερ, υπεύθυνου Τύπου του Λευκού Οίκου (2002-04), σύμφωνα με το Άρθρο 4 της Συνθήκης αν μια χώρα χαρακτηρίσει κάποιον από τους κρατούμενους της ως αιχμάλωτο πολέμου τότε είσαι υποχρεωμένη να του καταβάλλει  μηνιαία αποζημίωση για όσο χρόνο παραμένει έγκλειστος. Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιρακ, ο Τζόρτζ Μπους κατάφερε να παρακάμψει αυτή την παράμετρο, χαρακτηρίζοντας τους κρατούμενους του Γκουαντανάμο ως «πολεμιστές των εχθρικών δυνάμεων».  Εάν αντίθετα, οι  κρατούμενοι Ταλιμπαν αναγνωρίζονταν ως αιχμάλωτοι πολέμού,  θα εισέπρατταν, σύμφωνα με την αμερικάνικη κυβέρνηση, , πρόσβαση σε μουσικά όργανα (!). 


Το μήνυμα;
Το λιγότερο «επικίνδυνο» μήνυμα που στέλνει η Αμερική είναι πως φαίνεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τρομοκράτες. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι  ABC: “Τι μήνυμα δίνουμε στους τρομοκράτες; Πως αν πιάσετε έναν Αμερικανό στρατιώτη, μπορείτε να τον ανταλλάξετε με πέντε τρομοκράτες!» Ο βετεράνος και πρώην αιχμάλωτος πολέμου Τζόν Μακειν είπε πως αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της ανταλλαγής, «με ενοχλεί που αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την ικανότητα να επιστρέψουν στην μάχη!». Από την αντίθετη πλευρά, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα είπε πως δεν πιστεύει πως αυτή η κίνηση θα ενθαρρύνει τους τρομοκράτες να απαγάγουν κι άλλους στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους, πανηγυρίζουν και ετοιμάζονται να δεχτούν ξανά τους πέντε πολεμιστές τους στο πεδιό της μάχης.


Homeland?
Ο αξιωματικός Ματτ Βέρκαντ, μέλος της διμοιρίας του Μπεργκταλ μιλώντας στο CNN υποστήριξε πως ο Μπεργκταλ «λιποτάκτησε σε καιρό πολέμου» . Το CNN πήγε ένα βήμα πιο πέρα, υποθέτοντας πως μπορεί και να προσχώρησε στους Ταλιμπάν…

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν πάντως, σύμφωνα με τα Breibart News έχουν ισχυριστεί πως ο Μπέργκταλ στην αιχμαλωσία του προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, έμαθε να φτιάχνει βόμβες και άλλαξε το όνομα του σε «Αμπντουλαχ». Αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα media της εποχής αγνόησαν την ιστορία, επειδή έμοιαζε πολύ με αυτή του λοχαγού Μπρόντι στην τηλεοπτική σειρά “Homeland”.  (Και επειδή οι Ταλιμπαν δεν είναι και η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους Αμερικανούς).  Το σίγουρο είναι πως κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει το «πως» αλλά και το «γιατί» ο Μπέργκταλ το 2009 προέβη σε μια επιπόλαια ενέργεια εγκαταλείποντας την διμοιρία του και παραβιάζοντας μια σειρά από πρωτόκολλα του αμερικάνικου στρατού.



Αποτελεί επίσης παράξενο το γεγονός πως οι Αφγανοί Ταλιμπάν κράτησαν ζωντανό τον Αμερικανό αιχμάλωτο τους για πέντε ολόκληρα χρόνια. Σε αυτό το θέμα, γνώστης των θεμάτων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ μιλώντας σε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε πως οι Ταλιμπάν δεν πείραξαν ποτέ τον Μπεργκταλ γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στην στρατηγική προπαγάνδας τους.  “Νίκολας Μπρόντι”  ή όχι, ο Μπεργκταλ  κατά την επιστροφή του στην Αμερική (νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου) θα έχει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις.. Προς το παρόν στην γενέτειρα του παραμένει περίπου… ανεπιθύμητος.



Share this article :

0 comments:

Post a Comment