Monday 16 June 2014

Ιρακ: Το «κολασμένο» δίλλημα του Μπαρακ Ομπάμα






Ένας νέος, τρίτος κατά σειρά, εμφύλιος πόλεμος  έχει ξεσπάσει στο Ιρακ. H  ISIS, μια εξτρεμιστική ομάδα ανταρτών που αποσχίστηκε από τον σκληρό πυρήνα της Αλ Καίντα, έχει ξεκίνησει την δική της Τζιχάντ με στόχο να υποτάξει την κυβέρνηση του Νουρι-Αλ Μαλικι και να ανακαταλάβει την χώρα. Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Ιρακ, αυτή η νέα ολέθρια εξέλιξη γεννά αμφιβολίες. Μήπως «βιάστηκαν» οι αμερικάνοι στρατιώτες να φύγουν από το Ιρακ; Μήπως ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να καταστρώσει μια τρίτη κατά σειρά πολεμική επέμβαση στην χώρα του περσικού κόλπου;  Πολύ πιθανόν να συμβεί κατί τέτοιο.  Όταν ο Ομπάμα δεν θα είναι πια πρόεδρος της Αμερικής

Κοσμοθεωρία

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζόρτζ Μπους είδαν  την τρομοκρατία με τα ίδια μάτια αλλά την αντιμετώπισαν με διαφορετικά εργαλεία.  Πιο συγκεκριμένα, οι δυο πρόεδροι συμφωνούσαν πως η δράση κάθε τρομοκρατικής οργάνωσης όπως η Αλ Καίντα συνιστά απειλή για την Αμερική και κάθε κράτος του δυτικού πολιτισμού. Αυτό όμως ήταν και το μόνο κοινό τους σημείο.  Το 2003 ο Μπους είδε την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους σαν ένα σκηνικό απειλής, στα όρια της συντέλειας για τον Δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με τις ομιλίες του από εκείνη την εποχή, ήταν μια «πράξη πολέμου» και οφείλει να την πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει διαφορετικά το σύστημα της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Το βλέπει περισσότερο ως ένα δίκτυο εξτρεμιστικών οργανώσεων που μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από διεθνείς συμμαχίες και ένα κοινό σχέδιο στοχευμένων στρατιωτικών επεμβάσεων.  Εδώ ξεκινάει το μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δίλλημα του προέδρου της Αμερικής

Το Πρόβλημα από την Κόλαση

Εάν αποφασίσει να στείλει στρατό στο Ιρακ θα ρισκάρει να παρασυρθεί σε ένα νέο πόλεμο με το Ιρακ. Αν μείνει θεατής των εξελίξεων ρισκάρει να κατηγορηθεί  για κακή διαχείριση της μεταπολεμικής κατάστασης στην χώρα και ενδεχομένως να θεωρηθεί υπεύθυνος για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Είναι ένα «πρόβλημα από την κόλαση» για τον πρέδρο της Αμερικής, όπως έγραψε και ο δημοσιογράφος Ezra Klein εδώ και τίποτα λιγότερο.   

Και η Λύση

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα την δίνει το ίδιο το «δόγμα» Ομπάμα για τις διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.  Τα τελευταία χρόνια, η ISIS έχοντας εκμεταλλευτεί την διεφθαρμένη και αδύναμη κυβέρνηση του Νουρι Αλ-Μαλίκι, αλλά και την απόσχιση της από την Αλ Καίντα έχει αυξήσει τόσο τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τις συνεργασίες τις με εξτρεμιστικές οργανώσεις  που θεωρείται πως σύντομα θα γίνει ηγετική δύναμη της  τζιχάντ σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με ρεπορταζ του CNN, η αμερικάνικη πλευρά δεν έχει «γνωριστεί» με την ISIS ακόμα Η CIA δεν έχει αρκετές  πληροφορίες για την δράση  της οργάνωσης, για να τροφοδοτήσει τον αμερικάνικο στρατό για ένα χτύπημα εναντίον της. Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται η συνεργασία της κυβέρνησης του Ιρακ με την αμερικάνικη πλευρά.

Danger Zone

O ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του απέκλεισε κατηγορηματικά την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιρακ εν τη απουσία συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης της εμφύλιας διαμάχης από την Ιρακινή κυβέρνηση.  Ο πρόεδρος της Αμερικής εξήγησε πως οποιαδήποτε πολεμική επέμβαση από τον στρατό της  χώρας του δεν θα έχει κανένα νόημα αν ο Σηίτης  Νουρί Αλ Μαλίκι δεν εφαρμόσει άμεσα ένα σχέδιο πολιτικών μεταρρυθμίσεων που να ενδυναμώσει την κυβέρνηση της χώρας του. Η ISIS αναπτύχθηκε μέσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ιρακινών που ασπάζονται το σουνίτικο Ισλάμ και ο πολιτικός ηγέτης της χώρας είναι ο κύριος υπεύθυνος γι` αυτό.  

Let`s Stick Together

Τελικά φαίνεται πως παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικάνων, ο Μπαρακ Ομπάμα θα κρατήσει τα αυτιά του κλειστά  μένοντας πιστός στο αντιπολεμικό του δόγμα . Άλλωστε αυτές οι ιδέες της κοινής , διεθνούς  δράσης και του “let`s stick together”στην αντιμετώπιση των κρίσεων είναι που του έδωσαν σε μεγάλο βαθμό, την προεδρία της Αμερικής. 

Update:
Το αμερικάνικο Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή σώματος της ναυτικής αεροπορίας στο Περσικό Κόλπο. Το σώμα θα επέμβει «σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η στρατιωτική παρουσία για την προστασία Αμερικανών, Ιρακινών πολιτών και συμφερόντων στην χώρα»  





Share this article :

0 comments:

Post a Comment