Tuesday 24 June 2014

Αίγυπτος: Το πραγματικό εξπρές του Μεσονυκτίου




Ο Μοχάμεντ Φαμί, ο Πήτερ Γκρήστ και ο Μπαχίρ Μοχάμεντ στέκονταν στο κέντρο της αίθουσας του δικαστηρίου, ελπίζοντας πως οι σχεδόν έξι μήνες που είχαν ήδη περάσει στην φυλακή, θα έμοιαζαν σύντομα με κακό όνειρο. Οι τρεις  δημοσιογράφοι του αγγλόφωνου Αλ-Τζαζίρα είχαν συλληφθεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς επειδή έκαναν… την δουλειά τους, καταγράφοντας εικόνες και κάθε λογής πληροφορίες για την πραξικοπηματική  ανατροπή της κυβέρνησης Μορσί από τον στρατηγό Αμπντέλ Φαταχ Σισί. 

Όταν βγήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ο δικαστής Μοχάμεντ Νατζί Σεράτα για να ανακοινώσει την ποινή φορούσε μαύρα γυαλιά ηλίου και ξεκίνησε να διαβάζει τις ποινές.  Επτά χρόνια κάθειρξη και για τους τρεις δημοσιογράφους.  Οι τρείς δημοσιογράφοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα παρακολουθούσαν τον δικαστή αποσβολωμένοι. Θα περνούσαν επτά χρόνια στην φυλακή για ένα μεγάλο ψέμα. 



Στην συνέχεια, διαβάστηκε και η ετυμηγορία: Ο δικαστής χωρίς να βγάλει τα μαύρα γυαλιά κατηγόρησε τους τρείς δημοσιογράφους για δημοσίευση προπαγάνδας υπερ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μόρςι και της μουσουλμανικής αδελφότητας, λέγοντας  τα ίδια ακριβώς με τον εισαγγελέα. Μόνο που τα «αποδεικτικά στοιχεία» που είχε επικαλεστεί ο εισαγγελέας, δεν έμαθε κανείς ποια είναι και αν τελικά υπάρχουν. 



«Που είναι ο Τζόν Κέρι» φώναζε ο Φαμί, αναφερόμενος στην κυριακάτικη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Αμερικής στον πρωθυπουργό Σισί.  Αν και ο Κέρι σε ομιλία του είχε εκφράσει μια «ανησυχία» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, γρήγορα τα λόγια του επισκιάστηκαν από την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για ένα σχέδιο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας τον επόμενο μήνα,  που θα ξεπερνάει σε αξία τα 570$ δολάρια και θα περιλαμβάνει και αρκετά ελικόπτερα Απάτσι. 

Την ίδια στιγμή που ο Φαμί και ο αδελφός του, Αντέλ φώναζαν «επτά χρόνια για το τίποτα, η δικαιοσύνη είναι διεφθαρμένη, η χώρα είναι διεφθαρμένη!» επτά μαθητές ξεκίνησαν να τραγουδούν αγωνιστικά συνθήματα μαζί τους. Το δικαστήριο δεν έχασε χρόνο και τους καταδίκασε επίσης σε επτά χρόνια φυλάκιση! Πριν από τους τρείς δημοσιογράφους, σε μια ακόμα δίκη φαστ-τρακ, 14 μέλη της Μουσουλμανικής αδελφότητας είχαν καταδικαστεί σε θάνατο.



Η επακόλουθη δήλωση του Κέρι έλεγε περίπου τα αναμενόμενα: «Η σημερινή καταδίκη και οι τρομακτικές, δρακόντειες ποινές που επιβλήθηκαν στους τρείς δημοσιογράφους και σε όλους τους υπολοίπους κρατούμενους… είναι μια υπερβολικά ενοχλητική ανατροπή στο καθεστώς πολιτικής μετάβασης της Αιγύπτου. Αυτές οι αδικίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αν η Αίγυπτος θέλει να προχωρήσει μπροστά με τον τρόπο που ο πρόεδρος Αλ-Σίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Αλ-Σουκρί μου περίγραψαν χθες.» 



Αν οι Αιγύπτιοι πραξικοπηματίες έχουν επηρεαστεί από τους πειρατές της Καραϊβικής κα  θέλουν να μετατρέψουν τις  φυλακές τους σε ένα θεματικό α α λα «Εξπρές του Μεσονυκτίου» θεματικό πάρκο, τότε μήπως κάτι δεν πάει καλά;  Αν  οι Αιγύπτιοι δικαστές με look Αλ Πατσίνο από το “Scarface” συνεχίζουν  να μοιράζουν απλόχερα πολυετείς ποινές και  εκτελέσεις, τότε μάλλον, οι τρείς δημοσιογράφοι δεν έχουν καμία ελπίδα στην έφεση που έχουν ήδη υποβάλλει. Το πραγματικό Εξπρές του Μεσονυκτίου συμβαίνει ήδη στην Αίγυπτο και οι αληθινοί πρωταγωνιστές δεν αστειεύονται καθόλου.  

(Με στοιχεία από έδω )



Share this article :

0 comments:

Post a Comment