Monday 9 June 2014

6 αλήθειες για την "σκοτεινή πλευρά" του Μουντιάλ




Έμεινε λιγότερο από μια εβδομάδα για να ξεκινήσει το Μουντιάλ στην Βραζιλία. Η «γιορτή του ποδοσφαίρου» και ένα σωρό αγαπημένα κλισέ τύπου «Χελάκης περιγράφει» «Δοκάρι για την εθνική, κοντά στο όγδοο θαύμα» και τα «κορίτσια μόνα τους στα μπαρ» θα μας κάνουν παρέα για  περίπου 20 μέρες, ανάμεσα σε κάποιες  από τις πιο σκληρές και θεαματικές μάχες της ποδοσφαιρικής υφηλίου. Όμως πριν αποθεώσουμε τα ποδοσφαιρικά θαύματα και τις ομάδες τύπου «Πάμε Χιόνι» αυτού του Μουντιάλ, ας  θυμηθούμε για μια τελευταία φορά, τι συμβαίνει φέτος στην Βραζιλία αλλά και σε κάθε προ- και μετά-Βραζιλιάς Μουντιάλ; 

Το γήπεδο:



Το Manaus, είναι μια από τις πόλεις που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους αγώνες του Μουντιάλ. Μια πόλη κυριολεκτικά μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, θα βρεθεί εύκολα στο επίκεντρο της παγκόσμιας αθλητικής επικαιρότητας  όταν η –πολλά υποσχόμενη Αγγλία του Χόγκσον,  θα κοντράρεται δίχως αύριο με την ισχυρή Ιταλία  του Τσέζαρε Πραντέλι. Κι όσοι αντέξουν.

Το στάδιο Arena De Amazonia  προ-κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στην Ευρώπη. Γερμανοί ξεκίνησαν την στέγη, Πορτογάλοι ολοκλήρωσαν τις υπόλοιπες από τις 756 ενότητες του σταδίου πριν «στηθεί» στην πόλη του Αμαζονίου. Το συνολικό κόστος ξεπέρασε κατά 40 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό, κοστίζοντας συνολικά 176 εκατομμύρια.  Σύνδεση του σταδίου με μέσα μαζικής μεταφοράς δεν υπάρχει.  Για τους τολμηρούς που θα βρεθούν εκεί, ας σημειωθεί πως  η τροπική υγρασία  μπορεί να φέρει τρομακτικά μεγάλες θερμοκρασίες κατά την διεξαγωγή των παιχνιδιών. Σε ένα στάδιο που μετά από πέντε αγώνες δεν θα έχει καμία πρακτική χρησιμότητα.

Wax On, Wax O@$&%!!!

Τουλάχιστον η  Βραζιλία θα πάρει  κάτι πίσω από όλη  αυτή την επένδυση;  Όχι…
Η FIFA  έδωσε την διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Βραζιλία  υπό έναν όρο: Την πλήρη και απόλυτή φοροαπαλλαγή της, όπως και όλων των νομικών προσώπων που συνεργάζονται μαζί της. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται σε κάθε Μουντιάλ με ελάχιστες παραλλαγές. Δηλαδή ένα κράτος  με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες ανέλαβε την διεξαγωγή μιας πανάκριβης διοργάνωσης για να χαρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην FIFA.. 

Aυτό μοιάζει κάπως σάν...




Η μπύρα και ο Inspecteur Clouzeau




Από το2003 είχε απαγορευτεί με νόμο η αγορά αλκοολούχων μέσα και εξω από τα γήπεδα ποδοσφαίρου, λόγω των χιλιάδω θανάτων που είχαν διαπιστωθεί από την κατανάλωση αλκοόλ.  Όμως, χορηγός του Μουντιάλ είναι η μπύρα  Budweiser και «μπάλα χωρίς μπύρα» δεν γίνεται. Η οργή της  FIFA δεν άργησε να ξεσπάσει.  Το 2012, με ύφος  επιθεωρητή Κλουζώ στο ακόμα πιο αυστηρό του,  ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκί, δήλωνε: Το αλκοόλ είναι μέρος του Παγκοσμίου Κυπέλου, αρά θα το έχουμε. Συγνώμη αν ακούγομαι αλαζόνας, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε!». O νόμος προσαρμόστηκε αμέσως στα μέτρα της FIFA.   

Κορλέον

To 2006, σε ειδική εκπομπή του BBC ο συγγραφέας του βιβλίου “Foul: The Secret World Of FIFA”,  Άνριου Τζένινγκς αποκάλυπτε σκάνδαλα χρηματισμού των αξιωματούχων της FIFA, που έφταναν μέχρι και τον πρόεδρο της, Σεπ Μπλάτερ. Σύμφωνα με το βιβλίο, oi δωροδοκίες και τα χρήματα κάτω από το τραπέζι από συμβόλαια και εμπορικές συμφωνίες παικτών είναι το βούτυρο στο ψωμί  της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στον πλανήτη. Η FIFA θυμίζει επικίνδυνα μια «νόμιμη» μαφία. 

O Σεπ Μπλάτερ έχι την λύση για το γυναικείο ποδόσφαιρο



O πρόεδρος της FIFA, εκτός από το ότι έχει μια φυσιογνωμία που θυμίζει γιατρό, κατηγορίας «πονάει πόδι, κόψει πόδι», έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες για το πως να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση το γυναικείο ποδόσφαιρο στους πορνόγερους.

Το σκάνδαλο του Κατάρ



Το παραπάνω  θέμα περί «τρόμου», είναι πολύ «λίγο» για να περιγράψει τον Σέπ και τα κατορθώματα του. Η ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, είναι μια ακόμα απόδειξη πως οι άνθρωποι της FIFA είναι πιο πεινασμένοι για χρήμα και από τον Smithers στο “Simpsons”. Ο Σεπ δίνει τις ευλογίες του στην διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων σε μια χώρα όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες αγγίζουν τους 50 βαθμούς κελσίου. Επιβραβεύει μια χώρα όπου  τα υπερπολυτελή κτίρια –θαύματα της αρχιτεκτονικής κτίζονται από εργάτες – σκλάβους, χωρίς κανένα δικαίωμα, που συχνά πεθαίνουν στις σκαλωσιές. 

Μπορώ να τα δω όλα αυτά σε  ένα σύντομο, αστείο video; 
Ναι! Ο Jon Oliver  ισοπεδώνει την FIFA  με  μπόλικο χιούμορ,  περιμένοντας  πως και πως την πρώτη σέντρα, την ερχόμενη Παρασκευή:  





Share this article :

0 comments:

Post a Comment