Tuesday 10 June 2014

All Men Can: Μια "Superbad" αντίδραση στον μισογυνισμό




Ο Έλιοτ Ρότζερ έζησε την εφηβεία του  σχεδόν όπως όλα τα πλουσιόπαιδα –  γόνοι επωνύμων που μεγαλώνουν μέσα στο Χόλυγουντ.  Χωρίς τα «σκάνδαλα» ενός Μακάλει Κάλκιν ή μιας Λίντσεϊ Λόχαν, περιπλανήθηκε ανάμεσα σε πολυτελή σπίτια, διαζύγια, «καλημέρες»  με τους  πιο hot movie stars  (ο πατέρας του είναι σκηνοθέτης ταινιών , ψυχολογικές διαταραχές και χάπια.  Ο Έλιοτ πρόλαβε να ζήσει μόλις 22 χρόνια γιατί πίσω από την μοναξιά του κρυβόταν κάτι πολύ πιο σκοτεινό και άρρωστο από την καθημερινότητα ενός κακομαθημένου μοναχικού πλουσιόπαιδου.



 Ο Έλιοτ ήταν μόνος, δεν είχε ποτέ του ένα  κορίτσι, «όπως του άξιζε» γι` αυτό και είχε σχεδιάσει να εκδικηθεί τα κορίτσια. Ο Έλιοτ Ρότζερ είχε περιγράψει  με κάθε λεπτομέρεια πως και γιατί θα ξεπάστρευε τις «ξανθές σκύλες»,  συναρμολογώντας το προσωπικό του μανιφέστο-παζλ  με κομμάτια μιας ολέθριας ιδεολογίας που υπάρχει εκεί έξω, ανάμεσα μας.  

Δηλαδή:  Ο Έλιοτ εξηγούσε γιατί οι γυναίκες κατ` εκείνον, φταίνε για την σεξουαλική τους κακοποίηση (εμπνευσμενος την θεωρία του "ας κάνουν πως  δεν ακούν, μην τα παίρνουν όλα τόσο σοβαρά"),  φταίνε εάν πέσουν θύματα  βιασμού ("πίνουν πολύ και   κυκλοφορούν  αργά το βράδυ"), φταίνε για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ("να μην κάνουν σέξ!")  και θα έπρεπε να μαζεύονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης  για να τις...κερδίζει πιο εύκολα. 



Τον περασμένο μήνα ο 22χρονος  εμφανίστηκε στο πανεπιστήμιο της Santa Barbara σκοτώνοντας κυριολεκτικά όποια γυναίκα έβρισκε μπροστά του. Στο τέλος, μην μπορώντας  να αντέξει τον όλεθρο που είχε σπείρει εκείνος και η «ιδεολογία» του, αυτοκτόνησε. Το μαρτύριο του Έλιοτ απέδειξε πως ο μισογυνισμός είναι αρρώστια, που σκοτώνει, κυριολεκτικά 



Ήταν αφορμή για  δράση. Από την ημέρα της τραγωδίας, όταν εμφανίστηκε στο Twitter το hashtag #YesAll Women ως και σήμερα,  έχει περισσότερα από  1 εκατομμύριο tweets και εξελίσσεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο αλληλεγγύης ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα σεξιστικών και όχι μόνο επιθέσεων.    Όμως δεν ήταν μόνο οι γυναίκες αηδιασμένες. Συνέχεια του δημοφιλούς hashtag ήταν το #AllMenCan, όπου  αρκετοί άντρες με μηνύματα τους  υπενθύμιζαν πως  έχουν φρικάρει και εκείνοι με αυτό που συνέβη στο Isla Vista. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο hashtag,  σε πείσμα των εμπνευστών  του Έλιοτ Ρότζερ και των τρελών πιστολάδων  του NRA που ευδοκιμούν σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής,  τονίζουν πως καμία γυναίκα δεν μας χρωστάει τίποτα και αυτό είναι κοινή λογική you know? 


Όταν στεκομαστε μπροστά από μια γυναίκα, γινόμαστε όλοι το ίδιο άβολοι, αγαθοί και χαζοχαρούμενοι. Είναι ο κανόνας, πως αν κάνεις το κορίτσι να χαμογελάσει, μπορεί και να παραβλέψει πόσο κάφρος και άγαρμπος τύπος είσαι και να σου δώσει μια ευκαιρία . Όπως συνέβη με τον Μακλόβιν, τον Σέθ και τον Έβαν στο Superbad. Μπορείς να φανταστείς πόσοι γελοίοι και επικίνδυνοι θα ήταν αυτοί οι τρείς τύποι με όπλα στα χέρια;




Share this article :

0 comments:

Post a Comment