Thursday 12 June 2014

Επειδή ήταν Δευτέρα: 4 Λόγοι για τους πυροβολισμούς στα σχολεία της Αμερικής




Την Τρίτη 10 Ιουνίου, στην πόλη Τράουτσντειλ  του Όρεγκον, στα αποδυτήρια του γυμνασίου Ρέινολτς, ο 15χρονος Τζάρετ Πάτζετ επιτέθηκε και σκότωσε με καραμπίνα τον 14χρονο Εμίλιο Χόφμαν, βάζοντας στην συνέχεια τέλος και στην δική του ζωή. Συνολικά,  από τον Δεκέμβριο του 2012 και το μακελειό με τα 20 νεκρά παιδιά στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χούκ ως και το Όρεγκον, τα περιστατικά  πυροβολισμών στα σχολεία έχουν φτάσει τα 74. Αν  γυρίσουμε πολύ πιο πίσω τον χρόνο, στην δεκαετία του `70 και ξεκινήσουμε να μετράμε από τα νεαρά αγόρια και κορίτσια που σκοτώθηκαν από  αυτό  φτάνοντας ως το προχθεσινό συμβάν, ο απολογισμός θα ταιριάζει περισσότερο σε ταινία του Σιλβεστερ Σταλόνε παρά σε σχολικά επεισόδια.. Το ερώτημα παραμένει ένα: Γιατί δεν αλλάζει κάτι; Γιατί αυτή  να είναι η νόρμα στην Αμερική όπως ειπε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα;  Γιατί οι έφηβοι Αμερικάνοι κυκλοφορούν τόσο «χαλαρά» με όπλα και μπορούν να γαζώσουν τους συμμαθητές τους επειδή είναι Δευτέρα;   Ακολουθούν μερικές απαντήσεις:

Γιατί όλοι οπλοφορούν

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012 και αυτή την μελέτη του Guardian, η Αμερική είναι η χώρα-πρωταθλήτρια της οπλοκατοχής. Στον σχετικό πίνακα   η Αμερική έρχεται πρώτη με 88,8 όπλα ανά  100 κατοίκους, επίδοση σχεδόν διπλάσια από την δεύτερη, Ονδούρα με μόλις 54,4. Η Αμερική έρχεται πρώτη  με ιλιγγιώδη διαφορά και σε ένοπλες δολοφονίες  στο σύνολο των ανεπτυγμένων κρατών, όπως φαίνεται από αυτή την έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Επίσης, οι ερευνητές του Χάρβαρντ Ντάνιελ Χαιμγουει και Ματ Μιλερ έχουν αποδείξει πως σε μεγάλο βαθμό, όπου υπάρχουν όπλα υπάρχουν και ένοπλες δολοφονίες. 

Γιατί όλοι (σχεδόν) μπορούν να αγοράσουν όπλο

Με μικρές παραλλαγές, ο σχετικός με την αγοραπωλησία όπλων νόμος απαγορεύει την πώληση μόνο σε καταδικασμένους εγκληματίες και ψυχασθενείς. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να περάσει ομοσπονδιακό νόμο για τον έλεγχο του ιστορικού των πολιτών  που επιχειρούν  α αγοράσει όπλο δεν έχουν ποτέ ως σήμερα εγκριθεί από την Γερουσία.  Σε αυτό έχει συντελέσει καθοριστικά και ο παράγοντας NRA, η οργάνωση που διαφυλάσσει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοφορία. 

Γιατί, υπάρχει ο NRA



Ο NRA (National Rifle Association) είναι κάτι σαν κράτος μέσα στο κράτος, μια κοινότητα οπλο-φανατικών που μοιάζει να έχει βγει από το «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλλες» του Μέλ Μπρούκς. Μόνο που δεν αστειεύονται (δες και το αγαπημένο σλόγκαν του CEO τους).  Η πειθαρχία των εθελοντών του NRA και  η υποταγή τους στο δόγμα της ίσης και ελεύθερης οπλοκατοχής  θυμίζει τουλάχιστον εκκλησία.  Το αποδεικνύει η επιτυχημένη εκστρατεία του NRA στο μπλοκάρισμα νόμου για την οπλοκατοχή, όπως φαίνεται  εδώ, Σύμφωνα με το κείμενο της Είμι Σοούγουώλτερ, τα μέλη της NRA δεν είναι πελάτες, αλλά εθελοντές, έχουν κοινό σύστημα αξιών και συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την επίτευξη ενός  στόχου βασισμένου στα ιδανικά της οργάνωσης. Το Κογκρέσο τους παίρνει ιδιαίτερα στα σοβαρά, καθώς  βρίσκονται μέσα στα λίστα των lobbying groups με την μεγαλύτερη επιρροή στο εκλογικό σώμα της χώρας. Θεωρούν εαυτούς ανθρωπιστική οργάνωση και δίνουν ξεχωριστή σημασία στην πρόσωπο-με πρόσωπο προσέγγιση.  Ο NRA είναι συσπειρωμένος  σαν κόμμα, πιο πολύ κι από τα ίδια τα κόμματα, ενώ έχει υποστηρικτές του και στο κόμμα των Δημοκρατικών αλλά και στους  Ρεπουμπλικάνους. Βέβαια, ο ΝRA αρέσκεται να παραπλανεί την αμερικάνικη κοινή γνώμη μιλώντας  για το "δικαίωμα" τους οπλοκατοχή, αλλά όποτε καλείται να σχολιάσει για τις ένοπλες επιθέσεις εξτρεμιστών-νοσταλγών  του Χίτλερ και άλλων psycho δολοφόνων  που έχουν βρεί όπλα στο Ιντερνετ, συνήθως δεν έχει να πει απολύτως  τίποτα.  

Γιατί είναι κομμάτι του lifestyle



H οπλοκατοχή για τους νέους όχι μόνο δεν αποθαρρύνεται, αλλά σύμφωνα με το μπλοκ του NRA είναι κάτι σαν lifestyle. Ναι, υπάρχει τέτοιο μπλογκ και  κανείς από τους συντάκτες του δεν κάνει πλάκα, οπως ο Τέρι Κρούζ. 




 Υπάρχει ένα αστείο video που να τα εξηγεί όλα αυτά σε λίγα λεπτά;

Ναι! Ο Τζον Στιούαρτ  μέσα σε λίγα λεπτά περιγράφει όλη τη παράνοια του NRA, την υποκρισία και την τρομακτική ολγωρία των ανώτατων αρχών απέναντι στην επιδημία των πυροβολισμών στα σχολεία. 






Share this article :

0 comments:

Post a Comment