Saturday 13 June 2015

Iron Man εναντίον Ομελέτας: 5 άβολες αλήθειες και ένα «μάθημα» για τον στρατό





Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου εθνικής άμυνας που θεσπίζει νέα, αντικειμενικά κριτήρια μεταθέσεων για τους οπλίτες κάθε όπλου, με την ελπίδα να μπει τέλος στα «βύσματα»,  πανηγυρίζω για αυτή τη νέα εποχή, γράφοντας για όλα όσα μου έμαθε ο στρατός και ντρεπόμουν να τα συζητήσω, μέχρι τώρα.

5. Υπάρχουν βύσματα και ΒΥΣΜΑΤΑ




Συγχαρητήρια, τα κατάφερες, μόλις πέρασες την πόρτα στρατοπέδου που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου.  Όταν τελειώσεις με τους πανηγυρισμούς, ετοιμάσου να παίξεις το παιχνίδι «μεγάλο ψάρι τρώει μικρό ψάρι», με αντιπάλους γιούς υπουργών, βουλευτών και κάθε άλλο φαντάρο που έχει κανονίσει καλύτερο βυσματικό deal από το δικό σου, όπως έξτρα «τιμητικές» άδειες και γραφειακή δουλειά αντί σκοπιά. Κανείς δεν ξεχνάει τον Δεκαπενταύγουστο που έκανε σκοπιά στην Κατεχάκη.


4  Ο ύπνος δεν μειώνει την θητεία 


Με πρωινό, απογευματινό και βραδινό νούμερο σκοπιάς, συν αγγαρείες και οπλοασκήσεις, τηλέφωνο σε γκόμενα/πρώην ή και  μητέρα,  κοιμάσαι περίπου 4 – 5 ώρες την μέρα.  Αν ρισκάρεις να κλείσεις τα μάτια σου  πριν το σιωπητήριο στον θάλαμο ή οπουδήποτε άλλου, πάντα θα υπάρχει ένας αργόσχολος, αγάμητος, Αξιωματικός υπηρεσίας για να σε τσακώσει.  Συνολικά ο στρατός είναι μια πολύμηνη απαγωγή του ύπνου σου. Ακόμα μετά την απόλυση, οι περισσότεροι (ύπνοι) αργούν να επιστρέψουν.



3α). Την μειώνουν όμως, τα βιβλία, η μουσική και οι ταινίες

Laptop, κινητά, ταμπλέτες ή οτιδήποτε άλλο κρύβεις στο λουκάνικο σου και περιγράφεται με λέξεις όπως «γεμάτος σκληρός», θα σε σώσει από τις μέρες της Μαρμότας που ζεις στο στρατόπεδο. Οι ατέλειωτες ώρες που διαρκεί η σκοπιά, και η καθημερινή ποδαρίλα/αραχνίλα του θαλάμου που σε κρατούν ξύπνιο, είναι ιδανικές αφορμές για να φύγεις με το μυαλό και να χαθείς σε τραγούδια, ταινίες, σειρές, που στον έξω κόσμο θα βαριόσουν να ακουμπήσεις.



β) Και οι φίλοι


Θα κάνεις φίλους, επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Ιδανικά, θα μοιραστείς μαζί τους εκτός από γκρίνια τύπου "δεν περνούν οι μέρες ρε σειρά..."  και ατέλειωτες συζητήσεις για γκομενικά, φίλους, σχολές, δουλειές, ντελίβερι,  ενδεχομένως και όλα όσα αναφέρονται στο 3α`.

2. Παχαίνεις

Επειδή το να φας φασόλια αλάδωτα ή ομελέτα Παρασκευή βράδυ είναι μια τιμωρία που δεν αξίζει ούτε στον χειρότερο σου εχθρό,  παραγγέλνεις σουβλάκια/μπέργκερ/πίτσες για να τιθασεύσεις την πείνα σου.  Κάθε φαντάρος έχει τρέξει στην πύλη με πάθος και λαχτάρα για να συναντήσει τον ντελιβερά, με πάθος παρόμοιου αυτού που ένοιωθε ο Τζάκ για την Ρόουζ του «Τιτανικού». Μετά την απόλυση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχτείς ένα σωρό χαριτωμένα σχόλια για τα καινούρια σου "μαγουλάκια". Υπομονή...



1. Γίνεσαι (λίγο) χειρότερος άνθρωπος 



Αυτοί που πήραν τιμητικές σηκώνοντας το τηλέφωνο του λοχαγού οι ψυχασθενείς  αξιωματικοί που σου βάζουν καμπάνα επειδή δεν μάζεψες όλα τα φύλα πάνω από το πλακόστρωτο, το υπερατού της  ρουφιανιάς που άλλους τους  ανεβάζει (αλλά εσένα ποτέ), το τρίτο σερί «γερμανικό» νούμερο που μόλις έκανες, είναι φάσεις που ξυπνούν το κάθαρμα μέσα σου. Και θέλεις να φορτώσεις τις αγγαρείες, τα γερμανικά νούμερα, τις καμπάνες  που πέρασες, στους επόμενους.


Μέχρι να έρθει η στιγμή  που θα απολυθείς, έχοντας επιβιώσει από το πιο άχρηστο ενιάμηνο της ζωής και έχοντας πάρει το σημαντικότερο μάθημα όλων:

Τίποτα στην ενήλικη ζωή σου δεν θα είναι χειρότερο από τον στρατό

Έζησες αρκετούς μήνες μαζί με ανθρώπους που δεν τους επέλεξες, μακριά από το σπίτι σου, δέχτηκες  ένα σωρό αδικίες και πάλεψες με τα σκατά (#diplis) όσο ποτέ άλλοτε. Όταν πάρεις ξανά στα χέρια σου την πολιτική ταυτότητα, θα είσαι πιο δυνατός από ποτέ. Iron Man





Share this article :

0 comments:

Post a Comment